نگاهی به ورزش رزمی موی تای، سخت ترین و خطرناک ترین رشته رزمی
موی تای که گاهی اوقات به عنوان “بوکس تایلندی” نیز شناخته می شود، یک ورزش رزمی تایلند است که از استندآپ استاراندپ همراه با تکنیک های مختلف کلینچ استفاده می کند . این رشته به عنوان “هنر هشت اندام” شناخته می شود زیرا ویژگی آن استفاده ترکیبی از مشت، آرنج، زانو و ساق است. موی تای در اواخر قرن بیستم تا بیست و یکم، هنگامی که تمرین کنندگان غربی از تایلند شروع به رقابت در مسابقات کیک بوکسینگ و قوانین مختلط و همچنین مسابقات تحت قوانین موی تای در سراسر جهان کردند، در سطح بین المللی گسترش یافت. لیگ حرفه ای توسط انجمن بوکس حرفه ای تایلند (P.A.T) اداره می شود، که توسط اداره ورزش تایلند (SAT) تحریم شده است.
موی تای ( به تایلندی : มวยไทย ) به معنای مشت زنی تایلندی است و به همین جهت تای بوکس نیز خوانده می شود . موی به معنی مبارزه و تای نیز یعنی تایلند . این رشته ی ورزشی دارای قدمتی بیش از ۲۰۰۰ سال در کشورهای تایلند ، برمه ، کامبوج و مالزی می باشد . موی تای ورزش ملی تایلند و یکی از مهم ترین سمبلهای فرهنگی این کشور است . روز ۱۷ مارس در این کشور روز موی تای نامیده شده است .
موی تای چگونه شکل گرفت؟
در قرن ها پیش، قبیله ای به نام «تای» از سلطنت پادشاهی تای مونگ یا تای موآنگ قبل از دوره بودا در سرزمین حاصل خیزی که در دو سمت رود «هوآنگ هو» و رود «یانگ تسه» در «سچوان» ، «هوپه» در جنوب چین قرار داشت مسکنی گزیدند که همواره برای زنده ماندن و حفظ خانواده، طایفه و… درحال جنگ بودند. در آن زمان مردم تای مورد هجوم قرار گرفتند و به سمت جنوب مهاجرت کردند که در آنجا نیز مورد حمله غیر بومیان و وحشیان قرار گرفتند و اموال خود را از دست دادند.
زمان های بعد، طوایف «تای مونگ» به صورت یک ملت مستقل با هم متحد گردیدند و در جنوب رودخانه مکونگ با تشکیل سرزمینی مستقل برای دفاع از سرزمین و جلوگیری از تاخت و تاز دشمنان، هنرهای دفاعی را ابداع نمودند، روشهای دفاع از خود و تاکتیکها و استراتژی ها به شکل سیستماتیکی با سبکهای ویژه در کتابهای قوانین مبارزه چوپاسارت نوشته شدند و تمام روشهای مبارزه ای که بر پایه آن می توانستند دشمنان خود را از صحنه نبرد بیرون برانند، در آن گنجانده شد وپاسارت نشان داد که چگونه میتوان با شمشیر چاقو نیزه تبر گرز و کلنگ جنگید و این قوانین به کتاب جنگجویان تبدیل گشت و مرجعی شد برای کسانی که می خواستند مهارت های مبارزه را بیاموزند و با وجود احساس عمیق و نیاز شدید به حفاظت از خود در تمامی لحظه ها، رفته رفته اسلحه های طبیعی و خدادادی بشر مانند ضربات مشت، آرنج، زانو و پا که همیشه همراه آدمی است، جایگزین سلاحهای واقعی گردید.
ساقها مانند چوبی بلند برای دفاع و ضربه زدن، بازوها به عنوان شمشیرهای دوتایی برای دفاع کردن، مشت ها برای خرد کردن و آرنجها به عنوان ضربات نیزه، زانوها همانند گرز برای ضربه زدن و دفاع کردن و پاها نیز به عنوان چاقو و تیر به کار گرفته شدند. بدین گونه هر قسمت از بدن به عنوان مهارتی در مبارزه، به یک سلاح تبدیل شد و این آغاز داستانی است که چگونه «موی تای» به وجود آمد.
موی تایلندی چیست؟
موی تایلندی همچنین به عنوان هشت علم و هنر به عنوان هشت علم و هنر گفته می شود ، زیرا از آن استفاده می کند از مشت ها ، لگد ها ، آرنج و ضربات زانو برای فراهم کردن هشت امتیاز قابل توجه برای یک بازیکن. اگر به یاد بیاورید ، فقط در دو رشته بوکس (دست) و چهار نقطه تماس در سایر ورزشهای رزمی (دست و پا) فقط دو نقطه تماس وجود دارد. هر کشوری در آسیا سبک بوکس خود را دارد و موای تایلندی چیزی نیست جز سبک ملی بوکس در تایلند. این یک ورزش سازمان یافته نیست ، بلکه نوعی مبارزاتی کشنده است که امکان مشت زدن و لگد زدن را فراهم می کند.
وقتی صحبت از قوانین می شود ، ویژگی های جالبی وجود دارد. همانطور که در کشتی گیری ، در حالی که بازیکنان با یکدیگر درگیر هستند ، در موی تای نیز گرفتن گله زدن به عنوان زانو و آرنج نیز در این هنر مجاز است. کلینیک معروف تایلندی در موی تای وجود دارد که در کیک بوکسینگ وجود ندارد. این حرکتی است که حریف را در دسترس زانوهای یک بازیکن قرار می دهد.
9 دلیل که چرا موی تای بهترین هنر رزمی دنیا است ؟
موی تای به طور گسترده به عنوان موثرترین هنر قابل توجه در جهان شناخته شده است
موی تای در تمام محدوده های مبارزه موثر است
یادگیری آن ساده و آسان است
برای دفاع شخصی بسیار موثر است
هم تمرین هوازی و هم بی هوازی است
موی تای بیش از 1000 کالری در ساعت می سوزاند
موی تای ذهن، بدن و روح تان را سخت تر می کند
موی تای یکی از پایه های کلیدی برای ورزش MMA است
موی تای باعث بالابردن پتانسیل انسانی شما در تمامی زمینه ها خواهد شد
حرکات و ضربات « موی تای »
فنون موی تای از حرکات و ضربات « مشت ، آرنج ، زانو و لگد» به شکل ذیل استفاده میگیرد :
ــ ازساقهای پای : مانند چوبی بلند برای دفاع و ضربه زدن .
ــ از بازوهای دو دست : به عنوان دو شمشیر برای دفاع کردن .
ــ از مشتها : برای کوبیدن و خرد کردن .
ــ از آرنج دستان : به عنوان ضربات نیزه
ــ از زانوها : به مثل گرز ، برای ضربه زدن و دفاع کردن
1-بجای انتقاد از جامعه برای کمک به جامعه به پا خیزید
2-وطن دوست باشید و از کشورتان با احترام صحبت کنید
3-مودب باشید
4-در تمرینات خود ستایی نکنید
5-در اجرای تمرینات سخت کوش باشید و در حرفه خود از کار سخت رو گردان نباشید و همیشه ارامش خود را حفظ کنید
6-با دیگران و با خودتان صادق باشید
7-در افکار و عقاید خود سازنده باشید
8-در قضاوت تیز نظر باشید و اصول اخلاقی را رعایت کنید
9-خوش خلقی، احترام و یکرنگی را نسبت به سایر ورزشکاران دوستان و همکاران رعایت کنید
10-سعی کنید منظم و صحیح العمل باشید و بیمار گونه در رویای موفقیت فرو نروید
11-به قوانین احترام بگذارید
12-در حین مسابقه از برتری خود نسبت به حریف به طور ناجوانمردانه استفاده نکنید
لباس سنتی موای تای
مونگخون یا مونگکول (هدبند) و pra jiad (بازوبند) اغلب قبل از شروع مسابقه در حلقه پوشیده می شوند. آنها از زمانی که سیام در یک جنگ مداوم جنگ بود به وجود آمد. مردان جوان تکه هایی از لباس یکی از عزیزان را (که اغلب سارافون مادر است) پاره می کنند و در نبرد برای خوش شانسی و همچنین دفع روحیه های مضر می پوشند. در دوران مدرن از mongkol (“روح مقدس” ، “شانس” ، “محافظت”) به عنوان ادای احترام به سالن بدن سازی مبارز استفاده می شود. هنگامی که قضاوت می کند که مبارز آماده است تا سالن ورزشی را در رینگ نشان دهد، مانگول به طور سنتی توسط مبارز به مبارز اهدا می شود. اغلب، پس از پایان مبارزه وای کرو، مربی مانگول را از سر خود برداشته و برای شانس در گوشه حلقه خود قرار می دهد. همچنین از آنها برای محافظت استفاده می شد. چه مبارز بودایی باشد و چه نباشد، معمول است که آنها مانگول را نزد راهبی بودایی بیاورند که قبل از قدم زدن در حلقه آن را برای خوش شانسی برکت دهد.
عی رسم سنتی است که مبارز برای احترام به مربی خود آن را اجرا میکند. هنگامی که علامت شروع مسابقه به صدا درآمد نای خانوم توم به سوی حریف خود حمله کرد و با مشت و ضربات آرنج به سینه او میکوبید تا زمانی که او بر زمین افتاد داور به خاطر اینکه حریف او هنوز به خاطر رقص سنتی تایلندی مبهوت بود او را برنده اعلام نکرد به همین دلیل او مجبور شد تا با نه بوکسور برمه ای دیگر مبارزه کند این تصمیم سایر بوکسورهای برمه ای را واداشت تا داوطلبانه با نای خانوم توم برای شکست او اقدام کنند.
تکنیک های رسمی موی تای به دو گروه تقسیم می شوند: موی تای اغلب یک هنر فرسایشی مبارز است، جایی که مخالفان با یکدیگر تبادل ضرب می کنند. این مطمئناً در مورد سبک شناسان سنتی در تایلند اتفاق می افتد، اما نوعی نبرد در جنگ های معاصر جهان معاصر است که سبک تایلندی برای تعویض ضربه به ضربه دیگر مطلوب نیست. تقریباً تمام تکنیک ها در موی تای از کل حرکت بدن استفاده می کنند.
مشت زدن (چوک)
تکنیک های مشت در موی تای در اصل کاملاً محدود بودند، ضربدرها و یک ضربه دایره ای طولانی (یا تنبل) با بازوی مستقیم (اما قفل نشده) و با پاشنه کف فرود می آمد. لقاح متقابل با بوکس غربی و ورزشهای رزمی غربی به معنای این است که اکنون از طیف وسیعی از مشتهای بوکس غربی استفاده می شود: مشت صاف، ضربدری ، قلاب ، تاشو ، بیل و چوب پنبه و مشت های روی دست و همچنین مشت های چکش و مشت های پشتی.
آرنج (سوک)
از آرنج به چندین روش می توان به عنوان سلاح ضربتی استفاده کرد: افقی، مورب به بالا، مورب به سمت پایین، برش بالا، پایین، چرخش به عقب و پرواز. از پهلو، می توان آن را به عنوان یک حرکت خاتمه دهنده یا به عنوان راهی برای بریدن ابرو حریف استفاده کرد تا خون بتواند دید او را مسدود کند. آرنج های مورب سریعتر از اشکال دیگر هستند اما قدرت کمتری دارند. ضربه آرنج خطرناک ترین نوع حمله در این ورزش محسوب می شود. تفاوت مشخصی بین آرنج منفرد و آرنج پیگیری وجود دارد. آرنج منفرد یک حرکت مستقل از هر حرکت دیگری است، در حالی که آرنج دنبال کننده دومین ضربه از همان بازو است، ابتدا قلاب یا مشت مستقیم است با پیگیری آرنج. از این نوع آرنج ها و بیشتر ضربه های آرنج وقتی استفاده می شود که فاصله بین جنگنده ها خیلی کم شود و فضای کمی برای پرتاب قلاب به سر حریف وجود داشته باشد.
لگد زدن (Te)
دو ضربه متداول در موی تای به عنوان تیپ (به معنای واقعی کلمه “ضربه پا”) و ته چیانگ (لگد زدن به سمت بالا به شکل یک مثلث بریده شده در زیر بازو و دنده ها) یا لگد به دور خانه شناخته می شود. ضربه دور تایلندی از حرکت چرخشی کل بدن استفاده می کند و به طور گسترده ای توسط سایر ورزش های رزمی مورد استفاده قرار گرفته است. این عمل از موضع دایره ای شکل و در حالی که پای عقب فقط اندکی راه به عقب (تقریباً از عرض شانه فاصله دارد) در مقایسه با مبارزه غریزی بالاتنه (بوکس) انجام می شود، جایی که پاها باید پایه گسترده تری ایجاد کنند. ضربه دور خانه قدرت خود را تقریباً به طور کامل از حرکت چرخشی لگن می گیرد، ضد چرخش شانه ها و بازوها نیز اغلب برای افزودن گشتاور به پایین تنه و افزایش قدرت ضربه نیز استفاده می شود. اگر یک ضربه محکم و ناگهانی توسط حریف انجام شود، بوکسور تایلندی به طور معمول ضربه را چک می کند، یعنی ضربه او را با قسمت خارجی ساق پا مسدود می کند. بوکسورهای تایلندی آموزش دیده اند تا همیشه با ساق پا ارتباط برقرار کنند. پا شامل بسیاری از استخوان های ظریف و بسیار ضعیف تر است. اگر یک مبارز بخواهد با پای خود ضربه بزند یا با فرو رفتن ضربه وارد کند، ممکن است در نهایت به خودش آسیب برساند.
زانو (Ti Khao)
(ضربه زانو پرشی) : بوکسور از روی یک پا بالا می پرد و با زانوی آن پا ضربه می زند.
(ضربه زانو پرواز) : بوکسور یک قدم برمی دارد ، از یک پا جلو و پایین می پرد و با زانوی آن ضربه می زند.
(ضربه مستقیم زانو) : بوکسور آن را فقط به جلو می کشد اما نه به سمت بالا، مگر اینکه سر حریف را در یک کلینچ پایین نگه داشته باشد و قصد داشته باشد که به صورت بالا زانو بزند.
رانش پا (Thip)
رانش پا یا به معنای واقعی کلمه “ضربه پا” یکی از تکنیک های موی تای است. عمدتا به عنوان یک تکنیک دفاعی برای کنترل فاصله یا مسدود کردن حملات استفاده می شود. رانش پا باید به سرعت اما با نیروی کافی انجام شود تا حریف از تعادل خارج شود.
کشتی کلینچ و گردن (چپ خو)
در بوکس غربی، دو مبارز هنگام کلینچ از هم جدا می شوند. در موی تای، اما اینگونه نیست و اغلب در کلینچ است که از تکنیک های زانو و آرنج استفاده می شود. برای ضربه زدن و اتصال حریف به دو هدف تهاجمی و دفاعی، مقادیر کمی از تقابل ایستاده در کلینچ استفاده می شود. کلینچ جلو باید با کف یک دست در پشت دیگر انجام شود. سه دلیل وجود دارد که نباید انگشتان در هم آمیخته شوند.
1) در این حلقه مبارزان از دستکش بوکس استفاده می کنند و نمی توانند انگشتان خود را به هم گره بزنند.
2) کلینچ جلوی تایلند شامل فشار دادن سر حریف به سمت پایین است که اگر دست ها به جای پشت گردن در پشت سر قفل شوند ، راحت تر است. علاوه بر این ، بازوها باید فشار بیشتری را به گردن وارد کنند.
3) یک جنگنده در صورت بهم آمیخته شدن ممکن است از ناحیه یک یا چند انگشت آسیب ببیند و آزاد کردن چنگال برای آرنج زدن سریع سر حریف مشکل تر می شود.
صدمات
موی تای یک ورزش رزمی است که از هشت قسمت مختلف بدن (مشت ، آرنج ، زانو و زانو) استفاده می کند، گفته می شود آسیب دیدگی در همه سطوح موی تای کاملاً رایج است. آسیب دیدگی در صورت نیاز به استراحت بیش از یک روز در ورزش گزارش می شود. مشابه بیشتر ورزش ها ، میزان آسیب دیدگی در افراد مبتدی بیشتر از آماتورها و افراد حرفه ای است. آسیب های بافت نرم رایج ترین نوع آسیب در موی تای است که بین 80-90٪ کل آسیب ها را به خود اختصاص می دهد. این آسیب ها در اثر ضربه مکرر به قسمت های نرم بدن ایجاد می شوند. در طول مسابقات، کمبود بالایی وجود دارد که باعث می شود بافت نرم در برابر ضربات آسیب پذیر نباشد. دومین آسیب شایع در بین مبارزان موی تای مبتدی و آماتور، پیچ خوردگی و کشیدگی است. به نظر می رسد که می توان به راحتی از این آسیب ها جلوگیری کرد یا آن را کاهش داد. بسیاری از شرکت کنندگان در یک مطالعه به گرم شدن ناکافی قبل از واقعه آسیب اعتراف کردند. سومین آسیب شایع شکستگی است. شکستگی معمولاً در جنگنده های آماتور و حرفه ای دیده می شود، زیرا آنها تماس کامل دارند و افراد مبتدی بدون تماس هستند. شایعترین محلهای شکستگی بینی، استخوانهای مچ دست، متاکارپال و دنده ها است. توزیع آسیب دیدگی ها برای مبتدیان، آماتورها و افراد حرفه ای به طور قابل توجهی متفاوت است، زیرا با پیشرفت یک جنگنده در سطوح مختلف، نیروهای درگیر به تدریج بالاتر می روند، از بالشتک و تجهیزات محافظ کمتری استفاده می شود و ورزشکاران احتمالاً بیشتر تمرین می کنند ، در نتیجه آسیب دیدگی در میان مبارزان باتجربه جدی تر می شوند.
موی تای بانوان ایران
ورزش موی تای جزء زیر مجموعه هنرهای رزمی محسوب میشود که نسبت به رشته های رزمی دیگر شهرت بیشتری کسب کرده است.این ورزش از خشن ترین ورزش های رزمی بحساب می آید و رقابت در آن بسیار سخت است اما سختی و خشن بودن این ورزش باعث نشد که یک بانوی ایرانی از حضور در این مسابقات صرف نظر کند همچنین حمایت نشدن از سوی فدراسیون ایران ، ۳ سال پیش در ایران کسی فکر نمیکرد که یک بانوی ایرانی بتواند در مسابقات جهانی موی تای راه پیدا کند و نایب قهرمانی جهان را بدست آورد.
خانم زهرا نظری دارنده مدال نقره مسابقات جهانی موی تای در رابطه با این رشته ورزشی توضیحاتی داده اند و کمی از دغدغه های خودشان را برای جامعه ورزشی بانوان تشریح میکنند.
به دلیل علاقه زیادی که به رشته های رزمی داشتم و دارم به مسیرم در این ورزش ادامه دادم به جزء مادرم همه اطرافیانم مخالف بودند و با توجه به حمایت های مادرم تلاشم را ادامه دادم و بشتر اوقات را تمرین میکردم.در حال حاضر رشته موی تای و برخی رشته های رزمی دیگر لیگ ندارند و تمرینات بصورت خصوصی برگزار میشود و به مسابقات رسمی و قهرمانی کشور باید بسنده کرد.هزینه های لازم برای موی تای مثل : لباس فرم ورزشی – لوازم تمرین و آمادگی جسمانی و همچنین هزینه های سفر برای مسابقات را خودمان پرداخت میکنیم.
تحصیل را در کنار ورزش ادامه میدادم و دانشجوی ترم ۳ مقطع کارشناسی در رشته مهندسی صنایع هستم.گاهی اوقات تمرینات با امتحانات تداخل پیدا میکرد و برنامه ریزی برای هر دو برایم سخت بود.و در بعضی اوقات جهت تفریح و سرگرمی به عکاسی میپردازم.
مسابقات موی تای
چندین مرحله در مسابقات سطح استانی و کشوری شرکت کردم و در چند مسابقه نفر اول شدم.ولی اصلا تجربه مسابقات جهانی را نداشتم و برای اولین بار در سطح جهانی در کشور ترکیه شرکت کردم و حریفانی از کشورهای :بلژیک ، اردن ، اوکراین و ترکیه حضور داشتند.و میخواهم ورزش را بصورت حرفه ای تا ۳۰ سالگی ادامه دهم.